Nieuws

Oude boeken of AI/chatGPT?

In een tijd van digitale revolutie lijken oude, stoffige boeken in onze bibliotheken gedegradeerd tot ornamenten. De moderne communicatiemaatschappij biedt immers toegang tot een schat aan informatie op het web. Zelfs teksten schrijven hoeven we ‘dankzij’ tools, zoals ChatGPT, niet meer zelf te doen. Maar schijn bedriegt, zoals altijd. Zijn artificiële intelligentie (AI) en ChatGPT echt ontwikkeld om ons het leven eenvoudiger te maken? Het lijkt misschien zo, maar gemakzucht is een gevaarlijk beestje dat ons als mens eigen is. Gemakzucht leidde ons namelijk naar een comfortabel leven vol veiligheidsmaatregelen, eigenlijk bedoeld om anderen te laten profiteren van ons harde werk.

De illusie van gemak

Laten we eens stilstaan bij de zogenaamde gemakken van de moderne wereld. Vraag bijvoorbeeld aan ChatGPT om de eenvoudige Latijnse zin “Omnae Gallorum Oves magnae Belgae sunt” te vertalen in het Nederlands. Het resultaat wijkt sterk af van de werkelijke vertaling: van alle Galliërs zijn de Belgen de grootste schapen.

Vraag ChatGPT ook eens om een erotische tekst te schrijven. Je zal zien dat de tool beïnvloed is door bepaalde morele overwegingen.

Ook het antwoord op de vraag naar informatie over bijvoorbeeld de verschuiving van bacteriën naar virussen als bron van ziekten laat te wensen over. Het resultaat is teleurstellend, waardoor er twijfel rijst over de juistheid van de verschafte informatie.

Zelf denken en oude boeken lezen

Is het niet hoog tijd om terug zelf na te denken en onze visie niet langer te laten sturen door wat anderen ons voorkauwen? Dat betekent ook teruggrijpen naar echte, liefst oude boeken. Vooral als het gaat over gezondheid, zijn de inzichten van vóór 1928, toen de chemische geneeskunde opkwam, van onschatbare waarde.

Conclusie

Ondanks het feit dat technologie ons leven op zoveel vlakken vergemakkelijkt, zijn we het aan onszelf verplicht om voorzichtig te zijn met de verleiding van gemakzucht. Denk kritisch na, verifieer gekregen informatie en besef dat oude boeken vaak diepgaande, onvervangbare kennis bevatten. Laat ze dus geen stof vangen, maar gebruik ze om je eigen kennis te vergroten.

Herfst Ontbijt Tip

Een gezonde ontbijttip: Haverpap met kruiden

DSC04197

In de herfst is een warm ontbijt een goede en gezonde start van de dag .

Stap af van de typische ontbijtbrokken in kartonnen dozen of de gepasteuriseerde yoghurtjes , ze doen u meer kwaad dan goed.

400 ml havermelk

200 gr havervlokken

een theelepel kaneelpoeder

een handjevol gedroogde veenbessen naar believen aangevuld met dadels,  gedroogde abrikozen , rozijnen

een in blokjes gesneden appel of peer

Verwarm de melk met de kaneelpoeder en de havervlokken

voeg op het einde het fruit toe en blijf roeren op een zacht vuur tot de havervlokken zacht zijn … Jumpstart Your Day !